Bitcoin versus goudmunt
Bitcoin … Monetair Paradijs?
Als je niet weet wat Bitcoin is, doe dan een beetje onderzoek op het web, en je zult zeker genoeg krijgen … maar het korte verhaal is dat Bitcoin is ontwikkeld als contant geld, zonder reserve bank of bank van uitgifte met zich meebrengt. Bovendien zijn Bitcoin-transacties bedoeld om persoonlijk te zijn, dat is vertrouwelijk. Interessant genoeg hebben Bitcoins geen aanwezigheid in de echte wereld; ze bestaan alleen in het softwareprogramma van het computersysteem, als een soort online waarheid.
De algemene suggestie is dat Bitcoins worden 'gedolven'… interessante term hier … door een steeds moeilijkere wiskundige formule op te lossen – moeilijker naarmate er meer Bitcoins worden 'gedolven'; weer interessant – op een computersysteem. Zodra de nieuwe Bitcoin is ontwikkeld, wordt deze in een digitaal 'budget' gestopt. Daarna is het mogelijk om daadwerkelijke items of Fiat-geld te ruilen voor Bitcoins … en ook andersom. Bovendien, aangezien er geen hoofduitgever van Bitcoins is, is het allemaal erg verspreid, dus bestand tegen 'verzorgd' worden door autoriteit.
Normaal gesproken dringen voorstanders van Bitcoin, degenen die profiteren van de ontwikkeling van Bitcoin, er hard op aan dat 'zeker, Bitcoin is geld'… en niet alleen dat, maar 'het is het beste geld ooit, het geld van de toekomst', enzovoort. Welnu, de supporters van Fiat schreeuwen net zo luidruchtig dat papiergeld geld is … en de meesten van ons begrijpen dat Fiat-papier helemaal geen contant geld is, omdat het een van de belangrijkste kenmerken van echt geld mist. De zorg is dan of Bitcoin ook als geld wordt gecertificeerd … laat staan dat het het geld van de toekomst is, of het allerbeste geld ooit.
Laten we om erachter te komen de functies bekijken die geld specificeren, en ook kijken of Bitcoin in aanmerking komt. De 3 cruciale kenmerken van contant geld zijn;
1) geld is een vaste waardeopslag; een van de meest noodzakelijke kwaliteit, omdat zonder zekerheid van waarde de functie van numeraire, of apparaat van procedure van waarde, stopt met werken.
2) contant geld is het getal, het rekeningsysteem.
3) contant geld is een circulerend medium … maar verschillende andere punten kunnen eveneens aan dit kenmerk voldoen, namelijk directe ruilhandel, het 'verrekenen' van uitgewisselde artikelen. Daarnaast 'trade items' (notes) die tijdelijk waarde houden; evenals tot slot uitwisseling van wederzijdse kredietgeschiedenis; dat wil zeggen de waarde van beloften die worden nagekomen, verrekenen door kosten of schuldbekentenissen uit te wisselen.
Vergeleken met Fiat onthoudt Bitcoin zich ook vreselijk als wettig betaalmiddel. Fiat wordt alleen geaccepteerd in het geografische domein van zijn provider. Dollars zijn niet goed in Europa enz. Bitcoin is wereldwijd goedgekeurd. Aan de andere kant keuren heel wat retailers momenteel betaling in Bitcoin goed. Tenzij de acceptatie geometrisch groeit, wint Fiat … hoewel ten koste van uitwisseling tussen landen.
Het allereerste probleem is een stuk moeilijker; geld moet een vaste waarde zijn … nu zijn Bitcoins in slechts een paar jaar tijd van een 'waarde' van $ 3,00 naar ongeveer $ 1.000 gegaan. Dit heeft zowel te maken met het zijn van een 'secure store of value'; zoals je kunt krijgen! Dergelijke winsten zijn ongetwijfeld het beste voorbeeld van een speculatieve hausse … zoals Nederlandse tulpenbollen, of junior mijnbouwbedrijven, of Nortel-leveringen.
Zeker, ook hier schiet Fiat tekort; als voorbeeld, de Amerikaanse Buck, de 'grote' Fiat, heeft in een paar jaar tijd meer dan 95% van zijn waarde verloren … noch fiat noch Bitcoin komen in aanmerking voor de meest essentiële procedure van contant geld; het vermogen om waarde op te slaan en ook waarde te behouden via de tijd. Echt geld, dat is goud, heeft feitelijk het vermogen onthuld om waarde vast te houden, niet alleen voor eeuwen, maar voor eeuwen. Noch Fiat noch Bitcoin heeft deze kritieke capaciteit … beide stoppen met werken als contant geld.
Ten slotte hebben we het over de 2e kwaliteit; dat van het zijn van de numeraire. Nu is dit echt fascinerend, en we kunnen ook zien waarom zowel Bitcoin als Fiat als contant geld falen, door goed te kijken naar het onderzoek van de 'numeraire'. Numerary beschrijft het gebruik van contant geld om niet alleen de waarde van winkelen, maar in zekere zin procedure, of contrastwaarde. In de Oostenrijkse bedrijfseconomie wordt het moeilijk geacht om waarde daadwerkelijk te meten; niettemin ligt waarde alleen in het menselijk bewustzijn … en ook hoe kan iets in bewustzijn echt worden gemeten? Via het concept van Mengeriaanse marktactie, dat wil zeggen communicatie tussen voorstel en aanbod, kunnen marktprijzen worden ontwikkeld … al is het maar voor een korte tijd … en deze marktprijs wordt uitgedrukt met betrekking tot de numeraire, de best verhandelbaar uitstekend, dat is contant geld.
Dus hoe bepalen we de waarde van Fiat …? Door het concept van 'koopkracht'… dat wil zeggen, de waarde van Fiat wordt geïdentificeerd door waartegen het kan worden geruild… een zogenaamd 'mandje met items'. Hij suggereert echter duidelijk dat Fiat geen eigen waarde heeft, in plaats daarvan verschuift de waarde van de waarde van de items en diensten waarvoor het zou kunnen worden verhandeld. Herkomst verschuift van de 'verworven' items naar het Fiat-nummer. Immers, wat is het verschil tussen een dollarbiljet en een biljet van honderd dollar, behalve het nummer dat erop staat … en de verkrijgingskracht van het nummer?
Goud daarentegen wordt niet afgemeten aan waar het voor handelt; in plaats daarvan wordt het uniek bepaald door nog een fysieke vereiste; door zijn gewicht of massa. Een gram goud is een gram goud, evenals een ounce goud is een ounce goud … welk nummer er ook op het oppervlak staat, 'aangegeven waarde' of anderszins. Causaliteit is het tegenovergestelde van Fiat; Goud wordt bepaald door gewicht, een aangeboren kwaliteit… niet door koopkracht. Heb je momenteel een suggestie van de waarde van een ons dollar? Geen dergelijk punt. Fiat wordt gewoon 'bepaald' door een kortstondig bedrag … het nummer dat erop wordt gepubliceerd, de 'opgegeven waarde'.
Bitcoin is verder verwijderd van het getal; niet alleen is het gewoon een nummer, net als Fiat … maar de waarde ervan wordt gemeten in Fiat! Ook als Bitcoin uiteindelijk wereldwijd wordt goedgekeurd als circulerend medium, en zelfs als het ervoor zorgt dat de Buck wordt vervangen als de geaccepteerde 'numeraire', kan het nooit een intrinsieke stap hebben zoals goud heeft. Goud is uniek omdat het wordt gemeten aan de hand van een echte, onveranderlijke fysieke hoeveelheid. Goud onderscheidt zich door honderden jaren waarde te behouden. Absoluut niets anders binnen het bereik van de mensheid heeft deze unieke mix van kwaliteiten.
Ten slotte, hoewel Bitcoin enkele voordelen heeft ten opzichte van Fiat, met name anonimiteit en ook decentralisatie, schiet het tekort als contant geld. De voordelen zijn bovendien twijfelachtig; de bedoeling is om het 'minen' van Bitcoins te beperken tot 26.000.000 eenheden; dat wil zeggen, het 'mining'-algoritme wordt moeilijker en moeilijker op te lossen, dan moeilijk nadat de 26 miljoen Bitcoins zijn gedolven. Helaas is deze aankondiging misschien wel de doodsteek voor Bitcoin; al hebben sommige reservebanken geïntroduceerd dat Bitcoins een 'reserveerbare' valuta kunnen worden.
Wauw, dat klinkt als een grote actie voor Bitcoin, nietwaar? Desalniettemin lijken de 'grote banken' de waarheidswaarde van de Bitcoin goed te keuren, niet? Wat dit in feite betekent, is dat banken erkennen dat ze Fiat zouden kunnen verhandelen voor Bitcoins… Zesentwintig miljard dollar is niet eens een kleine aanpassing aan de Fiat-printers; het heeft te maken met een week lang drukken door de Amerikaanse Fed alleen. En als de Bitcoins eenmaal zijn verworven en veilig zijn gesteld in de 'portemonnee' van de Fed… welk nuttig doel zouden ze kunnen bieden?
Er zouden zeker geen Bitcoins meer in stroom zijn; een perfecte rand. Als er geen Bitcoins in stroom zijn, hoe kunnen ze dan precies als ruilmiddel worden gebruikt? En ook, wat zouden de bedrijven van Bitcoin mogelijk kunnen doen om een dergelijk lot te voorkomen? Verander het algoritme en verhoog ook de 26 miljoen naar … 52 miljoen? Naar 104 miljoen? Aanmelden bij de Fiat-drukceremonie? Maar dan, door het bedragconcept van geld, zou Bitcoin zeker beginnen te dalen, net zoals Fiat zou dalen met 'overprinten'…
We komen bij de cruciale zorg; waarom zoeken naar een 'gloednieuw geld' als we momenteel absoluut het beste geld hebben, goud? Angst voor inbeslagname van goud? Gebrek aan privacy van een invasieve federale overheid? Zware belastingen? Fiat verzilvert wettige aanbestedingswetten? Alle bovenstaande. Het antwoord ligt niet in een nieuwe vorm van geld, maar in een nieuwe sociale structuur, een zonder Fiat, zonder snuffelen van de federale overheid, zonder drones en swat-groepen … zonder IRS, grenswachten, TSA-relschoppers … herhaaldelijk. Een wereld van vrijheid, geen tirannie. Wanneer dit is voltooid, zal goud zijn oude en essentiële rol als oprecht geld hervatten … en ook geen minuut eerder.